DU ÄR VAD DU LÄSER

DU ÄR VAD DU LÄSER

Saturday, July 31, 2010

SÅLD -En sann historia

Såld är den sanna berättelsen av Natasja T. och Vera Efron om en ung rysk flicka som faller offer för vår tids slaveri, det vill säga trafficking. Som sjuttonåring erbjuds Natasja ett jobb som barnflicka i Sverige. Erbjudandet visar sig dock bara vara en lögn och snart befinner hon sig i helvetet på jorden. Hon våldtas, säljs och tas ifrån rätten att vara en fri människa. Men Natasja ger inte upp, hon gör allt för att fly från de män som håller henne fången.

När jag läste boken mådde jag rent ut sagt illa. Flera gånger frågade jag mig själv varför jag fortsatte att läsa. Det var helt enkelt för vidrigt, för sjukt och för hemskt. Samtidigt ville jag ta mig till slutet för att på något sätt se om det kunde finnas en utväg för Natasja.

Så varför bör man läsa SÅLD? Boken kommer att ge dig olustkänslor, frambringa illamående och göra dig arg. Och det är just därför du skall läsa den. För den lämnar dig inte oberörd, den får dig att inse att det idag, just i detta ögonblock begås fruktansvärda brott mot unga kvinnor. Inte bara i andra länder utan även hos oss här i trygga Sverige. Kanske till och med i din direkta närhet, i din egen stad, på just din gata. Som medmänniskor är det viktigt att vi känner till detta och inte blundar för fakta. Slaveriet finns även på 2000-talet och är minst lika grymt idag. Vi måste lära oss att se tecknen, att inte titta bort när vi ser något misstänkt.

Den lägenhet i Stockholm där Natasja hölls fången och varje dag tvingades sälja sin kropp till okända män, gång på gång på gång, låg i ett större hyreshus. Ett hyreshus med ett flertal lyhörda lägenheter. Någon borde ha hört något, någon borde ha förstått.

Redan på sin resa till Sverige, på färjan, blev Natasja såld. Detta skedde öppet, i färjans bar. Någon borde ha sett detta, någon borde ha förstått.

I dag bedrivs mycket arbete med att få myndighetspersoner så som poliser och tulltjänstemän att lära sig att se tecknen på människosmuggling. Men även vi vanliga medborgare bör lära oss att se dessa tecken. För om vi lär oss att förstå tecknen vi ser kanske fler instängda flickor kan befrias. Läs boken om Natasja så förstår ni vad jag menar!

1 comment:

  1. Den ska JAG läsa! Speciellt eftersom min låtsaspappa arbetade med att uppdaga en hel härva av trafficking från Sydamerika för några år sedan...

    //Annaluna

    ReplyDelete