DU ÄR VAD DU LÄSER

DU ÄR VAD DU LÄSER

Sunday, October 24, 2010

När jag fyller 30 ska jag vara smal...

Igår fick jag boken När jag fyller 30 ska jag vara smal av min killes mamma. Väldigt passande, eftersom jag fyller 30 i december... Fast tack och lov var det så att det var ett gratisex, och hon påpekade även att jag inte är tjock. Hm...

I vilket fall så läste jag just ut boken med regnet smattrande utanför, vilket inte tog mycket ansträngning i anspråk. Jenny Dahlberg kom för några år sedan ut med boken Tjock! (vilket jag faktiskt minns) som fick ganska mycket uppmärksamhet i media. Hon ville få fram de tjockas vardag och att de är vanliga människor. Hon kände sig vacker och stolt.

I den här boken som kom ut några år senare, har författarinnan insett att det inte alls är särskilt bra att vara tjock (hon väger 133kg) och bestämmer sig för att bli smal tills hon fyller 30. Vi får följa hennes (enligt henne själv) maniska träning (som för mig inte låter manisk), tankar, längtan efter fina kläder ochsåvidare. Boken är som en dagbok utformad i romanstil.
.
Ingen hit, faktiskt. Till en början tyckte jag att den var ganska bra, men sedan gick det utför. Dessutom känns det rätt billigt att först komma ut med en i vårt samhälle kontroversiell bok om att vara tjock och stolt, för att sedan krossa hela tjockisdrömmen några år senare med att hon faktiskt inte alls är stolt. Det känns inte heller som att hon har någon koll på hur man egentligen går ned i vikt eller vad som är sunt, inte heller vad som är måttligt eller bra. Om slutklämmen hade varit att hon till exempel inte alls blev lyckligare av att gå ned 60 kilo eller att hon hade lärt sig sunda metoder, hade hon kanske kunnat återkoppla till Tjock!, men istället slutar det med att hon mår mycket bättre - trots förlorad vårdnad om barnet, osund viktnedgång, piller och alkohol. Den förmedlar liksom inget budskap överhuvudtaget. Trots det får den en tvåa, eftersom den var lättläst, svår att lägga ifrån sig (man ville ju veta om hon lyckades nå sitt mål!) och öppen. Helt okej att läsa när den ändå var gratis, men den stannar inte i bokhyllan och är ingen bok jag ens skulle betala en tia för.

3 comments:

 1. Utseende och hälsa är två saker,
  oftast handlar det bara om utseende.

  ReplyDelete
 2. Utan att ha läst någon av böckerna har jag ändå en teori, om att många tjocka pendlar mellan de två ytterligheterna: Att vilja bli accepterad och känna sig stolt och vacker som man är, och att gå ner i vikt (för att bli accepterad och känna sig stolt och vacker.

  Men vårdnaden om barnet?? Var det värt det??

  ReplyDelete
 3. Men stolt över att låta sin kropp förfalla och att vara ohälsosam och i riskzonen för dödliga sjukdomar? Hur kan man vara stolt över det? Stolt tycker jag att man ska vara när man uträttar och når BRA saker. Fattar inte riktigt det där.

  Och jag undrar också det med barnet - var det värt det? Hon verkade dock inte överdrivet ledsen i boken över det... och kanske hade det hänt även om hon inte gått ned i vikt.

  //Annaluna

  ReplyDelete