DU ÄR VAD DU LÄSER

DU ÄR VAD DU LÄSER

Tuesday, October 5, 2010

Sommarbarn av Katerina Janouch

Den senaste "utlyssnade" boken i min mp3-spelare är Katerina Janouchs självbiografiska Sommarbarn. Bokens huvudperson är Katia som föds i Prag på sextiotalet. Tillvaron förändras 1968 då sovjetmakten intar landet då Katias pappa som kämpar mot den nya regimen blir förföljd. Familjen lämnar landet och hamnar till slut i Sverige. I en förort till Stockholm får Katia känna på utanförskapet och hur det är att vara annorlunda. Boken visar på ett bra sätt hur det kan kännas att komma till ett nytt land och tvingas anpassa sig till ett helt nytt liv där man inte alltid är välkommen.

Katerina Janouch har tidigare skrivit bland annat romanerna Anhörig och Dotter önskas, samt handboken Barnliv. Själv har jag läst Anhörig som jag tyckte var oerhört gripande och bra. Sommarbarn grep inte alls tag i mig på samma sätt även om den gav en inblick i hur det kan kännas att som ung komma till ett nytt land och hur man som tonåring försöker att anpassa sig.

Ibland kan det även bli lite sönderhackat när man lyssnar på en ljudbok bara lite då och då. Typ när man står och diskar... Kanske hade jag fått ett lite mer samlat intryck om jag faktiskt hade läst istället.

2 comments:

 1. Hon har också skrivit VÅTA SPÅR som jag gillade skitmycket. Allra mest gillade jag dock Anhörig, eftersom jag kände igen mig alldeles för mycket... (det är en annan historia)...

  Har funderat länge på att läsa Sommarbarn.

  //Annaluna

  ReplyDelete
 2. Ja jag sträckläste Anhörig och tyckte att den var grymt bra. Men jag blev inte lika imponerad av Sommarbarn tyvärr. Fick lite "Jaha- känsla"...men som sagt, det blev lite hackigt med lyssnandet där ett tag.

  //Kikan

  ReplyDelete