DU ÄR VAD DU LÄSER

DU ÄR VAD DU LÄSER

Wednesday, October 6, 2010

Veckans tips från Favoriterna:

Visst minns ni Peter Pohl's Jag saknar dig, jag saknar dig? Ungdomsromanen om två tvillingsystrar varav den ena dör i en olycka och hur den överlevande kämpar sig igenom sorgen.

Boken kom ut 1992 och jag läste den väl året efter, då jag precis hade börjat högstadiet. Jag minns hur berörd jag blev, hur sorglig och fin den var, hur jag levde mig in i den hjärtskärande verklighetsbaserade berättelsen. Peter Pohl blev snabbt min favorit och en klasskompis och jag skrev brev till honom. Klasskompisen fick ett personligt svar, jag fick ett standardiserat eftersom han hade blivit överöst med post och inte hann svara. Besvikelsen låg tung som en sten i bröstet.

Lite senare kom han på besök i vår klass, på en svenskalektion, och det kändes lite som att få besök av en superkändis. Jag satt som förstummad. Peter Pohl, hos oss! Vilken grej!

Något år senare läste jag Janne min Vän, Peter Pohls debutbok - även den bra, men den berörde mig inte lika mycket som Jag saknar dig, jag saknar dig.

Jag satt just och funderade på vad som hände med Peter Pohl? Det har varit tyst så länge. Jag läser mig dock till att han är lektor på KTH och har gett ut mängder med böcker, senast 2008. Märkligt att jag har missat detta.

För er som inte har läst Peter Pohl rekommenderar jag varmt hans Jag saknar dig, jag saknar dig. Läs, läs, läs!

5 comments:

 1. Jag minns den, men tyvarr laste jag den aldrig, fastan alla i klassen sade att den var jattebra....

  Ibland ar det daligt att sla bakut! ;-)

  ReplyDelete
 2. Åh visst minns jag den! Jag tror till och med att det var du som fick mig att läsa den. Den var verkligen gripande och en bok man minns och som jag läste flera gånger.

  Boken bygger ju på en sann historia och familjen som det handlar om bodde faktiskt här i mitt område. När jag fick veta det kom allt så ännu mycket närmre på något vis.

  //Kikan

  ReplyDelete
 3. Coolt om det var jag som tipsade dig! Är ganska inne i ungdomsromaner nu igen faktiskt...

  //Annaluna

  ReplyDelete
 4. Kanske dags att vi börjar skriva på vår :)

  //Kikan

  ReplyDelete
 5. Ja! Jag har dock inte varit hos pappa än och rotat i förrådet... Han åker till Japan på fredag, men efter det ska jag dit och rota så att vi kan börja på vår roman! :)
  //Annaluna

  ReplyDelete