DU ÄR VAD DU LÄSER

DU ÄR VAD DU LÄSER

Friday, September 3, 2010

Böcker som har präglat mig mest:


En bokcirkel för alla ställde just frågan om vilken bok som har präglat en mest, och detta fick mig att verkligen inse hur många böcker som har fått en plats i mitt hjärta för alltid. Några av dem är: • Narnia-serien, som jag fullkomligt slukade som barn och levde mig in i. När tv-serien sedan kom blev jag inte ens besviken. Åh, denna underbara fantasivärld...

 • Berättelsen om Pi, för att den genom sin underbara berättelse kommer fram till en enda, outskriven slutsats: Livet är som man väljer att se det. Och det är så fruktansvärt sant. (Fast vad är egentligen sant?)

 • 1984, för att samhället ser precis ut som då när den skrevs (1948). Hjärntvättade och styrda av staten. Jag blev riktigt imponerad och nästan helt till mig. Jag fick till och med min kille att lyssna på den som ljudbok, och hans pappa också. (De läser typ aldrig romaner annars, utan bara om flygning, teknik och matte).

 • Lolita samt Brott & Straff, för att man tas in i hjärnan på en pedofil (Lolita) och en mördare (Brott & Straff). Det känns verkligen som att man är inuti dem och känner nästan hur de känner. Äckligt, vackert och skrämmande på samma gång hur en författare kan förmedla så starka känslor utan att vara varesig pedofil eller mördare själv. Böckerna gav mig bättre insikt i hur det är att vara sjuk och att inte kunna styra över det.

 • Rötter, för att den är så otroligt stark. Enkelt skriven, inga krusiduller, men den ger en god inblick i slavarnas situation. Slutklämmen fick mig även att tappa andan, jag var inte beredd på det, trots att jag följde serien när den gick på tv. Jag grät, grät, grät och kunde inte lägga ifrån mig boken. Den stod 15 år i min bokhylla innan den blev utläst tidigare i år.

 • Maken, för att den är Jag. Se mitt inlägg nedan.

Oh, how I love these books. Om du inte har läst dem alla har du ingen tid att förlora. JUST DO IT!

2 comments:

 1. Ah, Narnia serien alskade jag ocksa, sa enormt mycket! Laste om halsften av bockerna i julas, dags for andra halften nasta jul nar jag kommer hem. Lite for tungt att slapa ner till Afrika, tyvarr.

  SV: Jag har bloggat sedan 2007, pa en liten arg anonym blogg och borjade bokblogga i April i ar, sa jag ar helt ny ocksa.

  Visst vore det kul att fa ihop nagra som ar intresserade och brainstorma ihop nagot?

  ReplyDelete
 2. Åh, ballt, bor du i Afrika? Nu blir jag nyfiken!

  Då är vi kanske nya i bok-bloggs-världen båda två. Härligt. Vi borde absolut få ihop ett gäng för detta, mycket bra initiativ!! Lägger till dig på vår bloggroll...

  //Annaluna

  ReplyDelete