DU ÄR VAD DU LÄSER

DU ÄR VAD DU LÄSER

Sunday, September 12, 2010

To kill a Mockingbird/Dödssynden av Harper Lee:


Gud vad jag hade sett fram emot den här boken! Nästan så att jag inte ville läsa den eftersom jag då inte skulle ha den att se fram emot. Ja, ni fattar.
.
To kill a Mockingbird kom ut 1960 och handlar om rasism under 1930-talet i södra USA. Eller, egentligen handlar den om en åttaårig flicka som heter Scout, hennes storebror Jem och pappa Atticus som är försvarsadvokat. Berättelsen är sedd från Scouts ögon. Atticus får i uppdrag att försvara en svart man som anklagas för våldtäkt på en vit kvinna. Att han är oskyldig är uppenbart, men eftersom han är svart får han inte samma rättvisa rättegång som vita får. Under berättelsens gång visas hur hela samhället tänker om svarta. Trots att de lär sig i skolan att man inte får förfölja en folkgrupp och att alla är lika mycket värda, räknar de inte ens med de svarta. De blir knappt sedda som människor.
.
Bok.nu förutspådde att jag skulle ge boken en femma, men den får faktiskt en fyra. Jag tycker att den bitvis är lite seg och inte behandlar ämnet riktigt så mycket som den kunde ha gjort. Själva rättegången och det främsta om orättvisan beskrivs enligt mig alldeles för kort. Kanske hade jag bara för höga förväntningar på denna klassiker som tilldelades Pulitzerpriset 1961, men jag förstår ändock att boken verkligen skapade rubriker på 60-talet.
.
All in all en klassiker som alla borde läsa, om inte annat för att få insikt i hur det var då. Översättningen är dessutom bra och lättläst och boken tog mig inte mer än några dagar att läsa ut. Läs den.

3 comments:

 1. Jag har inte uppfattat den här bokem som en berättelse med temat rasism - utan för mig är den säregna titelm väldigt betydelsebärande;
  To kill a mockingbird.

  De tankar som domare Atticus utvecklar för sina barn om härmfågeln....

  Jag skriver en essä om den här underbara boken i
  "Godhet. I livet och litteraturen", (BTJ 2009)

  lena kjersén edman

  ReplyDelete
 2. Hej Lena!

  Intressant! Överallt så läser man att boken behandlar temat rasism, och det gör den ju också. I viss mån. Jag får helt klart spana in det du har skrivit. Tack!

  //Annaluna

  ReplyDelete