DU ÄR VAD DU LÄSER

DU ÄR VAD DU LÄSER

Friday, August 20, 2010

Animal farm:

Jag läste precis ut Djurens Gård av George Orwell, en kort och lättläst bok som kom ut för första gången 1945. Eftersom jag fullkomligt älskade 1984 var jag väldigt sugen på att läsa den här, och jag blev inte besviken. Orwell är skitbra på satir och att väva in betydelser och liknelser och få fram sin livssyn utan att skriva ut den direkt.
..
I 1984 förmedlas ju hur dumma och lättlurade människor är och hur styrda de är av staten, något som jag tycker stämmer även idag. I Djurens Gård uttrycks Orwells negativa känslor för kommunismen, men i form av en saga (han var dock själv kommunist på 30-talet och kämpade frivilligt i spanska inbördeskriget på den republikanska sidan). Djuren på en farm gör revolution och fördriver människorna, allt i enlighet med drömmen om jämlikhet. En gris börjar dock ta ledningen, och tillslut är han en riktig diktator och djuren har det faktiskt sämre än vad de egentligen hade under människostyret. De är dock för dumma för att inse det...
.
Säger som vanligt: Läs den! Fast den här gången menar jag det lite extra. Betyg fem!

2 comments:

  1. Suck, finns det en bok som totalt förstördes för mig i skolan så är det just Animal Farm!! Vi läste den och analyserade, och dramatiserade och gjorde en massa grupparbeten och jag vet inte allt när jag gick i skolan i England. När jag kom tillbaka till högstadiet i Sverige så skulle det läsas... Animal Farm TVÅ GÅNGER eftersom jag bytte skola halvvägs genom 8:an. Jag läser inte den igen!

    ReplyDelete
  2. Hahaha! Jag läste den aldrig i skolan faktiskt! :) Men du sparade väl tid, eftersom du inte behövde läsa den igen då du antagligen redan kunde den innan och utan? :)

    Annaluna

    ReplyDelete