DU ÄR VAD DU LÄSER

DU ÄR VAD DU LÄSER

Saturday, August 28, 2010

En fest för livet!


Imorse läste jag ut Hemingways En fest för livet, en bok som jag lånade av farmor för många år sedan och nu omöjligt kan lämna tillbaka eftersom hon dog 2008 (och efterlämnade en evig saknad). Jag hade tidigare läst klassikern Den gamle och havet som jag gillade starkt, så jag hade relativt höga förväntningar på den här.
,
Och inte bara förväntningar, utan kanske även lite fördomar. Jag blev således extremt överraskad av Hemingways självbiografi från 20-talet och tiden i Paris. Fattig, ung, lycklig. Kär i sin fru, cafeér, författare. Boken kändes till en början lite splittrad, men ju mer jag kom in i den, ju mer gillade jag den. Allra bäst tyckte jag om de kapitel som handlade om hans vänskap med författaren Scott Fitzgerald (som skrev klassikern The Great Gatzby 1925) och hans fru Zelda, vilket i sin tur ledde till att jag verkligen vill läsa Fitzgeralds bok. *Lägger till i måste-köpa-listan*
.
All in all oväntat lättläst, som gav mig en ny syn på Hemingway som person. Hade han levt nu, hade han antagligen varit en excellent bloggskrivare. Helt klart läsvärd!

3 comments:

 1. Det är alltid kul när man läser en bok och sedan blir sugen på en annan via den man just läst :)

  Den gamle och havet gillar jag oxå, den historien brukade min pappa berätta för mig när jag var liten.Först när jag blev lite större förstod jag att det var Hemingay :)

  //Kikan

  ReplyDelete
 2. Ja verkligen! Visste inte att han och Fitzgerald var så bra vänner... har inte tänkt på att de är från samma tidsepok ens. Den gamle och havet är en riktig klassiker!

  //Annaluna

  ReplyDelete
 3. Bra boktips! Gillar Hemingway men denna har jag missat. Fick bara tag på The Great Gatsby på engelska och orkade inte med den då jag började. Hojta om du hittar den på svenska (det var ett tag sen jag beställde den engelska så den kasnke finns nu?!)

  ReplyDelete