DU ÄR VAD DU LÄSER

DU ÄR VAD DU LÄSER

Wednesday, August 18, 2010

Oscar Waos korta förunderliga liv:

Jag kom hem från Spanien imorse klockan 04. Av de tre böcker jag hade med mig hann jag inte läsa ut en enda, men jag läste just ut boken som kan ses på mina ben ovan. Den om Oscar Wao.
.
Annorlunda bok, fast ändå inte. Den är så otroligt typisk karibisk; påminner både om karibiska Marysee Conde som jag har läst två böcker av i år (Färden genom Mangroven och Desirada) och om Zoé Valdés (Jag skänkte dig mitt liv). Karibisk bokstil, med andra ord.
.
Jag fattar dock inte hur man kan läsa denna bok utan att kunna spanska, eftersom det kastas in spanska ord, talesätt, karibisk spanska och svordomar på varje sida. Kan du inte spanska missar du helt enkelt en hel del. En sak som även störde mig var de otroligt långa fotnoterna. Den längsta var på en hel sida (!). Förutom detta, var boken översatt till ett underbart språk, och trots att vissa partier var lite sega älskade jag allt om Oscar Waos korta förunderliga liv. Förutom slutet, som fick mig att vilja gråta.
.
Sammantaget tycker jag att Junot Diaz bok om den fete och märklige dominikanen Oscar Wao och hans släkthistoria är helt klart läsvärd. Den har dessutom vunnit pulitzerpriset, så det är väl fler än jag som gillade den.

5 comments:

 1. Oh, ska kolla upp den boken nu när jag skaffat medlemskort på Waterstones här i Bryssel ;-) Under vår semester i Spanien läste jag en puertoricansk bok (först publicerad på engelska men jag läste den på spanska, vad jag har förstått översatt av den puertoricanska författarinnan): La casa de la laguna av Rosario Ferré. Lite sydamerikansk stil tror jag som bara läst Hundra år av ensamhet av de kända sydamerikanska författarna, du vet ett myller av huvudpersoner som alla är släktingar. Som tur är finns det med ett släktträd för att man ska ha koll. Kul att läsa om Puerto Rico, det är hög igenkänningsfaktor både geografiskt, kulturellt, politiskt och historiskt även om det handlar om en överklassfamilj.

  ReplyDelete
 2. Petra - DEN vill jag läsa!! HUr får jag tag på den?! Tusen tack för tips!

  Ps. Det låter dock som en typisk KARIBISK bok du beskriver, SYdamerikanska är lite enklare med släkten - oftast ;)

  //Annaluna

  ReplyDelete
 3. Kolla på Amazon, hon var "finalista del National Book Award" (eftersom den publicerades först på engelska, som The house on the lagoon, 1996). Rosario är från Ponce och ska visst var en av de viktigaste författarna i Puerto Rico men jag har inte sett några andra böcker av henne.
  Hoppsan, det fanns en del på Amazon: http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_ss_c_1_13?url=search-alias%3Dstripbooks&field-keywords=rosario+ferre&sprefix=rosario+ferre&ih=12_0_1_0_0_0_0_0_0_1.46_247&fsc=9

  ReplyDelete
 4. TACK! Den skall köpas!

  En puertoricansk kompis morsa till mig har förövrigt gett ut en bok, hon som du hann träffa vår första kväll på PR i vintras, som har en liten son och som annars bor i USA? Jag har bott hos dem tidigare så jag måste få tag på boken. Min kompis skulle skicka den, men har inte gjort det än...

  //Annaluna

  ReplyDelete
 5. Du, jag hittade den och flera andra av henne på ADLIBRIS! Hur bra som helst ju! Fri frakt och allt! Spännande... Här skall det shoppas!

  //Annaluna

  ReplyDelete